• <nav id="mykn0"></nav>

      <nav id="mykn0"></nav>
      <dd id="mykn0"></dd>

         

        搜索全站

        建館資源佳作欣賞光影車間,上海 / 冶是建筑

        光影車間,上海 / 冶是建筑

        來源-谷德設計網 | 作者: | 2021/8/25 0:00:00 | 閱讀次數:273查看評論 [56]

         光影車間位于上海市烏魯木齊北路的靜安文化館一樓,600平方米左右的空間內復合了咖啡、閱讀、零售、表演等功能。近年來,隨著文化市場的繁榮與演出類型的細分,類似光影車間這樣地處市中心、小規模、靈活多變的場地逐漸成為演出的熱門選擇。同一時間內,光影車間開始承接包括脫口秀、沉浸式表演、工作坊等活動,一方面它見證了新的表演形式如何融合到城市空間,另一方面這些演出對空間的要求也令原先的布置顯得捉襟見肘。

        Located on the first floor of the Jing’an Culture Center on North Urumqi Road, Shanghai, MADHAUS is a 600 sqm-space compounded with programs of coffee, reading, retail, and performance. In recent years, with the prosperity of the cultural market and the subdomain of performance types, small-scale, flexible venues located in the city center have gradually become a popular choice for performance, MADHAUS is among them. At the same time, MADHAUS began to host shows including stand-up comedy, immersive performances, workshops, etc. On the one hand, it witnessed how the new performances were integrated into urban life. On the other, the original layout hardly meets the space demand of these performances.

        ▼項目外觀,exterior of the project ©朱迪

         

        光影車間的原設計并沒有預見到表演會成為常態化的使用方式,因此在空間格局的設置上未能很好地滿足觀演需求,開敞空間和美式工業風格的家具能提供使用模式極為有限,很難在不同模式間快速切換,亦無法容納不同活動的并置。這是同類空間在承接不同活動時面臨的普遍問題。

        The original design didn’t foresee that performance would become a regular way of using the space, the layout of open space and the furniture provided very limited usage patterns, making it difficult to switch between different modes in a short time and unable to accommodate the juxtaposition of multiple activities. It is a common problem faced by similar spaces.

        ▼入口空間與展覽區,entrance with exhibition area ©朱迪

        ▼展覽區的藝術裝置,art installation in the exhibition area ©朱迪

        ▼展覽區后側,Back of the exhibition area ©朱迪

        ▼展覽區后側細部,details of the back of the exhibition area ©朱迪

        為了讓光影車間的空間與增長的內容更好地匹配,業主邀請冶是建筑對光影車間做改造,希望在滿足使用需求之余,讓空間產生話題性,更是對同類型復合功能空間更新設計和使用的一次探索。冶是建筑在設計初期設定了如下原則:首先,對空間進行一次重置是必要的——也就是將原先的空間調性清零,令整體回歸舞臺背景的設定,無論表演、咖啡、會議都是舞臺使用的諸多場景之一。其次,確??臻g使用最大的靈活性,能隨時切換使用模式。最后,把空間的可能性交付給使用者,以場地激發出使用者的想象力,在這里完成一次專屬的即興表演。

        To make the space better match with the growing content, the owner invited YEAS to renovate MADHAUS. Besides meeting the requirements of using space, it is also an exploration of how to update the design and usage of similar types. YEAS set the following principles at the very early stage: Firstly, it is necessary to reset the space, that is, to nullify the tone to a “stage background,” performance, coffee, the meeting is just one scene of many. Secondly, to ensure the maximum flexibility of the space. Finally, the possibilities of the venue are delivered to the users to improvise on the spur of the moment.

        ▼方案生成過程,concept diagram ©冶是建筑

        在空間改造中,首先拆除了原有的咖啡操作臺和會議室,改換位置到場地的邊緣,把空間盡可能留給觀演區。在第一輪的改造方案中,提出了四個可以旋轉的盒子和一個可以移動的圓形空間兩個方案,目的是通過裝置的運動重新組織空間。在與業主討論后,一致認為盒子的方案更適應現有的活動類型。在第二輪方案深化中分別嘗試了單個沿軌道旋轉的盒子和兩個盒子組合開關的兩種模式,通過組合的變化形成小舞臺。受限于場地地下室頂板的條件,最終放棄了旋轉軌道的想法,選擇將盒子以固定的方式呈現。

        The original coffee counter and the meeting room were dismantled then relocated along the perimeter, leaving the space for the viewing area as much as possible. Two drafts were proposed in the first round: four rotatable boxes and a movable circular tank. The aim is to reconfigure the space through the movement of these installations. The consensus is that the box solution was more adaptable to the existing types of activities when discussing with the owner. When developing the scheme, two modes were testified: single box rotating along the circular track and two boxed open and close by hinge switches to form a small stage. The idea of “moving boxes” was finally given up due to the constraints of the floor slab, and boxed were mounted on the floor.

        ▼由展覽區后側看觀演區、舞臺、會議室以及附屬空間,viewing the viewing area, the stage, the conference room and the attached space ©朱迪

        ▼主舞臺與觀演區,the main stage and viewing area ©朱迪

        ▼會議室與附屬空間,Meeting room and the attached space ©楊作勛

        ▼會議室附帶的圓形空間作為小舞臺使用,

        The meeting room and the attached space can be converted into a small stage ©楊作勛

        ▼地面上的圓形圖案呼應了空間中的幾何元素,

        The patterns on the floor echo the geometric elements in space ©楊作勛

        在最終實施的方案中,幾個看似怪異的幾何體塊植入到場地里。這些由直線和圓形拼接的體塊一方面是為了化解場地中造成視覺干擾的柱子,另一方面希望通過不同體量的對話形成空間上的張力。沿烏魯木齊北路的體塊分別是長條形的展廊和閱讀區,進入空間后看到的依次是咖啡區、會議室和主舞臺。主要的觀演區在展廊和會議室之間,必要時會議室與附屬空間作為后臺、控制室使用,或者將會議室和附帶的圓形空間作為小舞臺使用。地面上的圓形圖案呼應了空間中的幾何元素,也創造出領域感。

        Several “odd” geometric volumes were implanted in the space when implemented. Delineated by straight and circular lines, these volumes were to clear up the disturbance caused by the columns. The geometric forms also arose a sense of spatial tension. Volumes along North Urumqi Road are gallery and reading area respectively. One sees the coffee area, the conference room, and the main stage in sequence when entering the space, embracing the main viewing area in the middle. The meeting room and the attached space can be used as backstage and control when necessary or converted into a small stage. The patterns on the floor echo the geometric elements in space and create a sense of domain.

        ▼閱讀區,reading area ©楊作勛

        ▼咖啡區,coffee area ©楊作勛

        空間的整體調性簡單素雅,最富有表現力的部分留待表演者和使用者共同完成。我們為空間設想了幾種最基礎的使用模式,包括咖啡廳的日常狀態、主舞臺的表演狀態、小舞臺的表演狀態等。改造后的光影車間作為2021年4月靜安戲劇谷大本營首次亮相,之后幾乎每周都有不同類型的活動進駐,除了脫口秀、沉浸表演之外也有舞蹈工作坊、午間鑒賞等短小精干的活動,更有演出品牌為光影車間度身定制劇目。這些富有創造力的團隊和觀眾們一起不斷地解鎖與空間的互動方式,這也是改造者所樂見的。

        The tone of space is austere, leaving the most expressive parts for the performers and users to complete, with several basic layouts envisioned. The new MADHAUS made its debut as the base camp of Jing’an Theatre Valley in April 2021, after which different types of activities went on almost every week. In addition to stand-up comedy and immersive performances, there are also dance workshops, piano performances, and plays tailored for the venue. These creative groups and audiences are constantly unlocking ways to interact with the space.

        ▼活動現場,Event scenarios ©光影車間

        ▼改造后平面圖,plan after renovation ©冶是建筑

        ▼不同使用模式平面圖,plan for different usage patterns ©冶是建筑

        項目名稱:光影車間

        地點:上海市靜安區

        設計時間:2020-2021

        面積:600m2

        狀態:建成使用

        設計:冶是建筑

        設計師:周漸佳、李丹鋒、李宛霖、王勁凱

        攝影師:朱迪、楊作勛

        PROJECT: MADHAUS

        LOCATION: Jingan District, Shanghai

        DESIGN DATE: 2020-2021

        GROSS FLOOR AREA: 600sqm

        STATUS: Completed and in use

        ARCHITECTS: YEAS

        DESIGN TEAM: Zhou Jianjia, Li Danfeng, Li Wanlin, Wang Jinkai

        PHOTOGRAPHS: Zhu Di, Yang Zuoxun

        More: 冶是建筑工作室。更多關于:YEAS Studio on gooood

         

        免責聲明: 本文系轉載相關媒體,僅代表作者個人觀點,與城市館網無關。其原創性以及文中陳述文字和內容未經本站證實,文章僅供參考。本站對其真實性、完整性、及時性不作任何保證或承諾。

        更多

        相關閱讀

        評論

        共69人評論  點擊查看

        登陸  請登陸后發言,并遵守相關規定

        • 用戶名:

        • 密 碼:

        •  

          記住密碼

        關于城市館 - 聯系我們 - 版權聲明 - 關于隱私 - 合作伙伴 -

        Copyright?2010-2012 江蘇華博創意產業有限公司版權所有 蘇ICP備11010411號

        香蕉国产成版视频在线_精品国产品香蕉在线_成本人视频动漫在线观看网站_久久香蕉国产线看观看亚洲小说